Digitale toegankelijkheid

Websites van overheidsorganisaties moeten voldoen aan het Besluit digitale toegankelijkheid overheid. Maar ook steeds meer andere organisaties willen dat mensen met een beperking hun website goed kunnen gebruiken. Ik help daar graag bij.

In Nederland leven tussen de 2.000.000 en 4.500.000 mensen met een soort van beperking. Elke beperking vereist andere maatregelen om ervoor te zorgen dat die persoon zonder drempels van het internet en apps gebruik kan maken. Daarom is het belangrijk te weten welke drempels een bepaalde beperking met zich meebrengt en hoe die drempels overwonnen kunnen worden.

Toegankelijkheidsrichtlijnen

Voor digitale toegankelijkheid zijn tal van (internationale) richtlijnen (WCAG Richtlijnen) geformuleerd. Die gaan onder meer over contrast, navigatie en formulieren. Maar ook de code moet een bepaalde structuur hebben, zodat bijvoorbeeld voorleessoftware er goed mee kan omgaan. 

Door deze richtlijnen al vanaf het begin mee te nemen in mijn ontwerp en te communiceren aan de ontwikkelaar, komen we achteraf niet voor verrassingen te staan.

Ik heb hiervoor het certificaat ‘Webtoegankelijkheid voor UX-ers’ van de Stichting Accessibility.

Toegankelijke inhoud

Naast een technische kant heeft digitale toegankelijkheid ook een inhoudelijke kant. Koppen, woordkeuze en tekstopbouw bepalen hoe toegankelijk een site is voor mensen die laaggeletterd zijn. Ik werk nauw samen met redacteuren die je hierbij kunnen helpen. 

Toegankelijkheidsverklaring

Per september 2020 zijn overheidsinstanties verplicht om per website een toegankelijkheidsverklaring online te plaatsen. In de toegankelijkheidsverklaring moeten overheidsorganisaties verantwoording afleggen over de toegankelijkheid van hun website. Zo’n verklaring legt uit hoe toegankelijk de website al is en welke stappen nog genomen moeten worden.

Kan ik je ergens mee helpen?

Heb je vragen over WCAG, toegankelijkheid of de toegankelijkheidsverklaring? Of blijkt uit jouw toegankelijkheidsverklaring dat er nog werk aan de winkel is en heb je hulp nodig? Laat het me weten, ik help je graag verder.

Bel 06-26797942 of mail naar joost@studiovds.nl