Usability testen

Vooraf aan, en tijdens het ontwerp en ontwikkel traject doe ik gebruikerstesten (usability tests) om websites te maken die echt werken.

Wat is een gebruikerstest?

Gebruikerstesten laten zien hoe gebruiksvriendelijk een (mobiele) website is. En dat is waardevolle informatie voor mij als ontwerper. Aan het begin van het ontwerptraject ga ik met gebruikers aan de slag. Op basis van de doelen die wij samen geformuleerd hebben, laat ik de gebruikers enkele scenario’s doorlopen.

Kunnen zij snel de juiste informatie, producten of antwoorden vinden? Lukt het hen om een afspraak te maken? Werkt de navigatie zoals we dachten dat hij zou werken? Als er op deze vragen geen volmondig ja komt, doe ik aanpassingen. Ook die test ik vervolgens weer.

Wat leveren gebruikerstesten op?

Een nieuwe website ontwerp je voor gebruikers. Voor een sterk ontwerp is hun perspectief dus van groot belang. Elke aanname die we in de ontwerpfase doen, kunnen we toetsen met gebruikers. Misschien gebruiken ze de website wel heel anders dan je dacht. Misschien zoeken ze wel naar informatie die er nu (nog) niet te vinden is.

De informatie die ik uit de usability testen haal, gebruik ik om mijn ontwerp verder aan te scherpen. Dat levert niet alleen een gebruiksvriendelijkere website op, maar ook een betere plaats in de Google ranking. Bezoekers brengen meer tijd door op je website en zullen via andere kanalen minder snel vragen stellen.

Ook fijn: veel van mijn klanten waarderen het directe contact met gebruikers dat uit deze testen voortkomt.

Heb je vragen over usability testen?

Heb je nog aanvullende vragen over gebruikerstesten? Of ben je benieuwd naar voorbeelden uit de praktijk? Neem dan gerust contact met me op.

Bel 06-26797942 of mail joost@studiovds.nl